Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip, sevgi, kardeşlik ve paylaşma duygularının yoğun yaşandığı özel bir gündür. Bayramın en önemli ibadetlerinden biri de bayram namazıdır. Peki, bayram namazı nasıl kılınır? İşte Kurban Bayramı’nda bayram namazı ile ilgili bilmeniz gerekenler…
BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ VE VAKTİ
Bayram namazı, sabah güneş doğduktan sonra kılınır. Genellikle sabah namazından sonra, güneş yaklaşık 3 parmak yükseldiğinde cemaatle camilerde veya açık alanlarda kılınır. Bayram namazı, müminlerin bayram sevincini ve Allah’a şükranlarını ifade ettiği özel bir ibadettir.
BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Bayram namazı, iki rekattan oluşur. Her iki rekatta da ayrı tekbirler getirilir. Bu namaz, sünnet-i müekkede olarak kabul edilir ve cemaatle kılınması tavsiye edilir.
BAYRAM NAMAZININ KILINMA ŞEKLİ
Niyet: Bayram namazı kılmaya niyet edilir.
İlk Rekat: Namaza başladıktan sonra eller kaldırılarak 6 defa tekbir alınır (tekbir-i ihram ve sonraki tekbirler). Sonra Fatiha ve bir sure okunur.
İkinci Rekat: Ayağa kalkıldıktan sonra 5 defa tekbir getirilir, ardından Fatiha ve bir sure okunur.
Rükû ve Secde: Her iki rekatta da normal namazdaki gibi rükû ve secdeler yapılır.
Selam: İkinci rekattan sonra selam verilerek namaz sona erer.
BAYRAM NAMAZINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bayram namazı mutlaka cemaatle kılınmalıdır.
Namazın ardından imam genellikle hutbe verir.
Namazdan sonra kurban kesimi, bayramlaşma ve ziyaretler yapılır.
Bayram namazı kılınırken mutlaka temiz ve düzgün kıyafetler tercih edilmelidir.
BAYRAM NAMAZI SONRASI NELER YAPILIR?
Bayram namazı bittikten sonra Müslümanlar birbirlerini tebrik eder, helalleşir ve bayramlaşırlar. Ardından kurban kesimi yapılır. Kurban kesimi, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve toplumsal dayanışmayı pekiştirmek için önemlidir.
Arafat vakfesi bitti! Müzdelife’ye intikaller başladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.