Van’da baharın gelmesiyle birlikte yüksek rakımlı dağlardan büyük zahmetlerle toplanan şifalı otlar, sokak tezgâhlarında satışa sunulmaya başlandı. Kenger, çiriş, heliz, mendi, sirmo, akpancar (keledoş otu), kuzukulağı ve uçkun gibi otlar, hem doğal beslenmek isteyenler hem de yöresel tatları özleyenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
KİLOSU 250 LİRAYA KADAR ULAŞIYOR
Van otlu peyniri başta olmak üzere birçok yöresel yemekte kullanılan bu otlar, bölge halkı için hem ekonomik kazanç hem de şifa kaynağı sunuyor. Kilogram fiyatları 150 TL’den başlayarak 250 TL’ye kadar çıkabiliyor. Özellikle kuzukulağı ve keledoş otu gibi zor toplanan türler, en pahalı otlar arasında yer alıyor.
OT TOPLAMAK ZORLU VE EMEK İSTİYOR
Ot toplayıcılığı yapan Gürgin Taraduş, otların toplanmasının oldukça zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Bu otları toplamak için kilometrelerce yürümek gerekiyor. Kayalık bölgelerden topladığımız kuzukulağı en zahmetli olanı. Bu yüzden fiyatlar da yüksek. Geçen yıl 100 liraya sattığımız otu bu yıl 150-200 liraya satıyoruz. Bazı otların fiyatı, neredeyse peynirin kilosunu geçti.”
KIŞA HAZIRLIK: KURUTULARAK SAKLANIYOR
Tezgahtan alışveriş yapan vatandaşlar ise bu doğal ürünleri taze tükettikleri gibi, kurutarak kış aylarında da değerlendirdiklerini belirtiyor. Şifalı dağ otları, sağlıklı yaşamı tercih edenlerin sofralarını süslemeye devam ediyor.
Kapadokya’da sıcak hava balonu, zorunlu iniş yaptı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.