Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayan inci kefalleri, üremek için tatlı sulara ulaşmak zorunda. Bu nedenle, göle dökülen akarsulara yönelen milyonlarca balık, fizyolojik uyum süreci sonrası akıntıya karşı yüzerek yumurtalarını bırakabilecekleri güvenli alanlara ulaşmaya çalışıyor.
20 SANTİMLİK BALIKTAN DEVASA BİR AZİM
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, bu göçün büyüleyici yönlerini şu sözlerle ifade etti:
“İnci kefali yalnızca 20 santimlik bir balık ama akarsularda 4-5 metrelik kayaları aşarak, kilometrelerce mesafe kat ediyor. Şu an bulunduğumuz Bendimahi Çayı’nda, balıklar yaklaşık 23 kilometrelik bir mesafeyi akıntıya karşı yüzerek aşıyor.”
İNCİ KEFALİNDEN İLHAM VEREN BİR YAŞAM DERSİ
Akkuş, inci kefalinin sadece doğa mucizesi değil, aynı zamanda insana ilham veren bir azim sembolü olduğunu vurguladı:
“Bu balık martılarla, yılanlarla, kaçak avcılarla mücadele ediyor. Ama hiçbir zaman pes etmiyor. Kayalara defalarca çarpsa da yeniden zıplıyor. Ümidini kaybeden herkes bu göçü izleyerek hayatla ilgili çok şey öğrenebilir. Vazgeçmemek, sabretmek ve mücadele etmek…”
DOĞAYA SAYGI VE KORUMA VURGUSU
Her yıl binlerce kişinin izlemek için akarsuların kıyısına geldiği bu doğa olayında uzmanlar, kaçak avcılık ve çevre kirliliğine karşı da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyor. İnci kefalinin bu mücadelesi, sadece biyolojik değil, kültürel ve ekolojik bir miras olarak da korunmayı hak ediyor.
Dur ihtarına uymadı! Filmleri aratmayan kovalamaca
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.