Van'da işten çıkarılan işçilerin eylemi sürüyor! DEM Parti'nin kıydığı işçi sayısı 800'ü aştı

Van'da DEM Parti'nin elinde olan belediyelerden çıkarılan işçi sayısı 800'ü aşarken, işçilerin İpekyolu Belediyesi önünde eylemi 26 gündür devam ediyor.


Tarih: 28.05.2024 07:25

DEM Parti'li Van Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’ndan 1 gün sonra çok sayıda işçinin iş akdine son vermişti. İşten çıkarılan işçiler, HAK-İŞ Van Şubesi öncülüğündeki eylemlerini 26 gündür sürdürüyor. Eylemlere Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve son olarak Gevaş Belediyesinde işlerine son verilen işçiler de eklendi. Konuya ilişkin konuşan HAK-İŞ Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, işten çıkarmaların 26’ıncı gününde eylemlerini kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti. Eylemlerini işçilerin sıkıntılarının giderilinceye kadar devam edeceğini ifade eden Akdeniz, “Her zaman dediğimiz gibi belediye başkanlarını müzakereye davet ediyoruz. Çünkü bu belediyenin seçilmiş insanları ise bu halkta onların hemşehrisidir. Hepsi de Van'ın evlatlarıdır, Van'ın çocuğudur. Bütün siyasileri de buraya davet ediyoruz. Burada işe ihtiyacı olmayanlar ve bankamatik memurları gibi çeşitli spekülasyon haberler var. Burada eylem yapan işçilerin hepsinin ihtiyaçları var. Bizler sendika olarak bu arkadaşlarımızın tekrardan işlerine geri dönmelerini talep ediyoruz. Burada varsa bir usulsüzlük, varsa işe gelmeyen, varsa aydan aya maaşını alan gelin beraber tespit edelim, bu kişileri işe almayın. Ancak burada hastası olan var, daha dün düğünü olan arkadaşlarımız vardı. Bu arkadaşlar düğün günlerinde bile üzüntülüydüler. Haftaya yine birkaç arkadaşımızın düğünü var. Babası, annesi hasta ve çocuğu engelli olanlar var. Kanser hastası olan var. Bu yüzden buradaki insanların bu işe ihtiyacı var” dedi.

 

eylem


“Van genelinde bu sayı 800’ü geçti”


Edremit ile Tuşba belediyelerinin ardından son olarak Gevaş Belediyesinin de işçi kıyımına girdiğini dile getiren Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Gevaş Belediyesinden bugün büyük bir ihtimal bu çıkışlar devam edecektir. Van genelinde bu sayı 800’ü geçti. Mağdur sayımız gün geçtikçe artıyor. Biz burada bu işin takipçisi olacağız. Bu iş böyle gitmez. Tamamıyla hizmet zamanıdır. İki aydır herhangi bir şey yok. Sadece işçi kıyımı var. İşçinin işe gidişi-gelişi her şey işçi üzerinden olmuş. Ben anlamadım. Yani bu işin içerisinde memurlar da var, işçiler de var artı bir de bu kadar borcu getirip memurun işçinin aldığı maaşa dayatmaları saçma sapan bir şeydir”

 

işçi eylem


“Bir makam mevki sahibi değildim, tuvalet yıkıyordum”


Tuşba Belediyesinde temizlik personeli olarak çalıştığı işine son verilen Leyla Toğuç ise “Ben iki çocuk annesiyim, iki çocuğum da hasta, kiracıyım ve aynı gün içerisinde akşam mesai saatinden sonra tek bir mesajla işten atıldık. Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlarda hakkımızı arıyoruz. Ancak ‘para vererek işe girmişler’ diye eleştiri alıyoruz. Ya benim 200 - 300 bin lira param olsa ben giderim kendime bir iş yeri açarım. Ben belediyeye temizlik personel olarak girmem ama benim bu işe ihtiyacım var ki ben girmişim. Orada bir müdür, bir makam mevki sahibi değildim, tuvalet yıkıyordum. O yüzden hakkımızı istiyoruz, işimizi istiyoruz” diye konuştu.


MUHAMMED ALPARSLAN
28.05.2024 19:17:19
VAN BÜYÜK ŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİ HADDİNİZİ BİLİN KEND İRADENİZLE İŞ YAPIN DAĞDAN ATANAN KAYYIMLARDAN EMİR ALMAYIN ELBET GÜN GELİR DEVRAN DÖNER

Ben rahime kara. Eplesi ve otuzum çocuğu var beledyede istedim beni çıkardılar hakim istiyorum
28.05.2024 19:17:39
Ben Rahime Kara Bambi şehir belediyesinde işleyelim epilepsi otizm bir çocuğunuz var Kıbrıs gazı çoğu kızıydım babamdan dolayı sayın valimiz beni işe almıştı yeni gelen başkan beni işten kalktı öyle bir adalet var mı. Ben çocuğum bir gün bis olsa bun hakin kim öder.

Vanlı kral
28.05.2024 19:20:36
Milletin ekmegiyle oynamak da ndir kayyım sartt mahalleri bok görüyor...

Abone Ol 

Editör

Yusuf Hamdi Akyüz


Bitlis, Muş ve Hakkari'de bayram namazı heyecanı! Camilere akın ettiler

Van'da bayram namazında camiler doldu! Günün en güzel karelerini bıraktık

Meteoroloji birçok kente peş peşe sağanak yağış uyarısı yaptı

Van'da günlerdir haber alınamayan çobanı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Bayramınız mübarek olsun! En güzel, farklı, anlamlı Kurban Bayramı mesajları ve sözleri

Arafat'ta Telbiye duası! Milyonlarca hacı adayı aynı anda söyledi

Bakan Güler Çukurca'da! Mehmetçikle birlikte akşam yemeği yedi