Van'da çeyrek asırdır bu işi yapıyor! Unutulmaya yüz tutmuş mesleğin son temsilcisi

Van'da 25 yıldır sürdürdüğü ve kalaycılık mesleğinin son temsilcisi olan İzzettin Şahin, zor şartlara rağmen mesleğini devam ettiriyor.


Tarih: 28.05.2024 11:25

Bir zamanlar önünde uzun kuyrukların oluştuğu kalaycılık mesleği, neredeyse son demini yaşıyor. Bakır tava ve tencerelerin yerini çelikten yapılmış mutfak eşyalarının almasıyla birlikte kalaycılık değerini kaybederek kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Zamanla kalaycılığa olan rağbetin düşmesi ve meslektaşlarının işi terk etmesiyle tek başına kalan 57 yaşındaki İzzettin Şahin, büyük sabır isteyen zorlu işini sürdürüyor. 25 yılını verdiği işini büyük bir titizlikle yapan Şahin, eskimiş bakır tencere ve tavaları yeniliyor.

 

İzzettin Şahin



“Çocuklarım bile bu mesleği merak edip yapmıyor”


İHA muhabirine konuşan kalay ustası İzzettin Şahin, mesleğin meraklısı olduğunu ve kendi uğraşıyla işi öğrendiğini belirtti. Daha önce bu mesleğin Van’da olmadığını ifade eden Şahin, “Daha önce kalay için malzemeler Siirt, Kahramanmaraş ya da Gaziantep’e gönderilirdi. Van’da bir talep olduğu için bende bu işe başladım. Bu işi alışana kadar sürdürmek bana çok zor geldi. Yıpranan tabak, çanakları temizledikten sonra kalaylıyoruz. Zımparadan sonra ise işlem bitiyor. Zor bir iş olduğu için herkes yapamıyor. Çocuklarım bile bu mesleği merak edip yapmıyor. Kalayın ateşi ve dumanı sağlıksızdır. Bu yüzden de kimse yanaşmıyor” dedi.

 

kalaycı


Bakırdan üretilen tencere ve tavanda pişen yemeklerin daha güzel olduğunu ve bu yüzden insanların bakıra yöneldiğini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Şu an Van’da ben varım, bu işi yapıyorum. Ancak benden sonra birileri olur mu onu bilemeyiz. Siirt, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te de bu işi yapanlar da çırak bulamıyor. Alüminyumun ve teflonlar sağlığa zararlıdır. Çelik de yine bakır kadar sağlıklı değildir. Bunlara göre en sağlıklısı bakırdır.”


Anahtar Kelimeler: van haber van haberleri kalay
Abone Ol 

Editör

Yusuf Hamdi Akyüz


Bitlis, Muş ve Hakkari'de bayram namazı heyecanı! Camilere akın ettiler

Van'da bayram namazında camiler doldu! Günün en güzel karelerini bıraktık

Meteoroloji birçok kente peş peşe sağanak yağış uyarısı yaptı

Van'da günlerdir haber alınamayan çobanı arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Bayramınız mübarek olsun! En güzel, farklı, anlamlı Kurban Bayramı mesajları ve sözleri

Arafat'ta Telbiye duası! Milyonlarca hacı adayı aynı anda söyledi

Bakan Güler Çukurca'da! Mehmetçikle birlikte akşam yemeği yedi